tirsdag den 3. april 2018

Legetøj - i hårde og bløde materialer

Da jeg er 4. årsstuderende og vinteroptag, har jeg sideløbende med de første 6 uger af modul 2 i Håndværk og design gennemført mit 3. og sidste praktikforløb.

På den ene side har kombinationen af praktik og modul 2 været udfordrende i forhold til at finde tid til at lave legetøjsprojekterne knyttet til 1. studieprodukt. På den anden siden har det været en super anledning til at afprøve et forløb om legetøj i praksis, hvilket har været rigtig spændende. Der har været meget at se til ude på min praktikskole, hvor jeg bl.a. har undervist fire spor på 5. årgang i Håndværk og design. Vi gennemførte to forløb, herunder et forløb om bæredygtigt legetøj, hvor eleverne skulle fremstille legetøj ud af skrald.

De to følgende indlæg kommer til at handle om min egen produktion af legetøj. Et kartoffelhoved og to hånddukker.

Jeg visualiserer og formidler designprocessen, som beskrevet i opgaveoplægget, og inddrager refleksioner og oplevelser fra praksis.

Kartoffel-hoved - i træ og fimoler 

Første undervisningsgang - Forforståele og idegenerering 

Legetøj kan anskues på mange forskellige måder. Socialt og pædagogisk såvel som fænomenologisk og historisk - men først og fremmest handler det om leg og at bruge sin fantasi!

Til en start skulle vi på holdet undersøge legetøjets materielle kultur - både individuelt og i fællesskab. I denne fase kom flere ideer på banen, og en bred vifte af inspiration blev hængt op på væggen til alles fordel. 

Vi blev senere inddelt i små grupper, hvor jeg sammen med mine makkere lavede en brainstorm over legetøj, vi selv kunne lave. Vi brugte en krydsmetode, med to felter "leg" og "funktion": 



Herefter delte vi os op i par, hvor Kamille og jeg ret hurtigt besluttede os for at lave et simpelt projekt. Vi ønskede at lave noget simpelt, da vi begge var tidspresset pga. praktikken, men udtryksmæssigt ville vi også gerne lave et stykke legetøj, der i sin enkelthed kunne fortælle mange historier.

Vi talte om forskellige universer, figurer, former og herunder typer af puslespil med fokus på funktion og design. Eksempelvis kom vi ind på disse eksempler fra kulturen:

Mr. Potato Head fra Toy Story



Kay Bojesens Sangfugl

Lekolar Danmark puslespil 

Idegenerering - skitser 


Mens Kamille gik videre med den flade form, valgte jeg den rummelige tredimensionelle form og lod mig inspirere meget af Mr. Potato Head. Mr. Potato Head blev opfundet i USA i slutningen af 40'erne og har en længere historie bag sig. Kort og godt opstod ideen på baggrund af børns leg med maden, og der findes mange versioner af de levende grøntsager i både plastic, tekstil og træ.

Jeg ville gerne holde fast i samme motiv og kombinere de kendte kartoffelhoveder med min egen streg/eget design. For at undgå at lave en tro kopi af Disneys version tegnede jeg først en skitse, som jeg huskede motivet. Dernæst tegnede jeg en ny skitse, hvor jeg tog højde for at den skulle laves i træ. Derfor lavede jeg nogle enkle kantede former, jeg vidste jeg kunne skære ud på fx en dekupørsav.

Forskellige skitser:




Den endelige model så sådan ud:



Realisering

Jeg fandt nogle trærester i værkstedet, som kunne genanvendes og bruges til mit kartffelhoved-projekt. Derfor er det et lidt tilfældigt materialevalg - og måske ikke den mest solide og slidstærke løsning. Heldigvis lå der noget birkekrydsfiner og krydsfiner i fyr, som jeg let kunne bearbejde på en dekupørsav og nedstryger. Jeg havde planlagt at kombinere runde og flade former. 

Øjne, øjenbryn, mund, overskæg blev skåret ud på en dekupørsav.

Øre og næse savede jeg ud med en nedstryger.




Som det fremgår på billederne, er der forskel på tykkelsen af pladerne. Da jeg ikke kunne finde en passende klinge til den tykke plade i fyr (øre og næse), brugte jeg nedstrygeren i stedet. 

Derefter sleb jeg kanterne til med sandpapir og på en båndsliber. 

For at kunne sætte øjne, næse, øre, mund osv. på selve kartoflen, var det nødvendigt at lave nogle små tapper. Jeg overvejede også at bruge små magneter, men syntes, at udtrykket ville være mere skarp, hvis jeg holdte mig til træ. Jeg valgte dog at holde fast i magneterne som øjnenes pupiller, sådan jeg kunne lave et par solbriller (m. magneter), der kunne tages af og på.

Jeg borede små huller (6mm) til tapperne og indsatte dyvler (6mm) med en smule trælim. Derefter sleb jeg formernes yderside til, så fladen var klar til at blive malet.  

Billeder fra processen: 

 


Hat, solbiller og sko lavede jeg i fimoler, som er en type hobbyler, man brænder ved svag varme i kort tid i almindelig ovn. 

Jeg lavede huller i hat og sko, sådan dyvlerne kunne sidde fast. Her brugte jeg selve dyvlen som mål. Solbrillerne blev lavet, så der kunne sidde et par magneter på bagsiden. 




Kartoflen lavede jeg ud af en bred fyrreliste/planke, som jeg savede til og derefter snittede rund i kanterne. Da jeg var tilfreds med den organiske form, færdiggjorde jeg kartoflen ved brug af båndsliberen. Det fungerede fint, men jeg ville gerne have prøvet drejehjulet, men vidste ikke hvordan - så det må blive næste gang! 





Jeg er næsten færdig med projektet, og mangler kun at bore hullerne i grundformen/kartoflen. 

Jeg har været væk på ferie over hele påsken, og da jeg kom hjem i går aftes var det første jeg gik i gang med at male de forskellige dele med hobbymaling (vandbaseret). Først grundede jeg med hvid, og da malingen har en hurtig tørretid, kunne jeg tilføre første lag senere samme aften. 





Farverne var sjove at blande, og jeg holder fast i at karfoftlen skal være gul.

Jeg har givet dem andet lag maling i dag, og så snart malingen har sat sig, kan jeg bore de sidste huller og lægge det endelige billede op!

Evaluering og praksisperspektiv

Vi skal fremlægge vores legetøj, og jeg glæder mil til at se, hvad resten af holdet har fundet på. Det bliver også ret spændende at få respons på produkterne. Jeg har ikke sparret med nogle i denne proces, hvilket er ærgerligt. Til gengæld har jeg fået muligheden for at gennemføre et forløb om legetøj ude i min praktik, hvor man virkelig finder ud af, hvor vigtigt en tydelig rammesætning er. 

Eleverne på 5. klassetrin syntes, at legetøj var et sjovt tema, og havde vildt mange gode og kreative ideer. De ville sagtens kunne lave et kartoffelhoved - eller andre rummelige former, flade former og andet fantasifuldt legetøj. 

Færdigt produkt:







Dukketeater (De tre små grise) - i filt og stofrester 




Mit udgangspunkt var Rødhætte og ulven, men til højre på billedet ser vi den store stykke ulv og til venstre de tre små grise - i én. De to hånddukker kan bruges til fortællingen om De tre små grise - og selvfølgelig også andre småhistorier og eventyr.

Jeg var ikke i tvivl om, hvilken type legetøj jeg ville designe og fremstille i bløde materialer - nemlig hånddukker. Dukketeatre og hånddukker er noget som jeg husker tilbage fra min barndom, og jeg har dengang og frem til i dag holdt af at fortælle historier.

Derfor synes jeg det var et hyggeligt projekt at gå i gang med til min nye lille niece. Jeg havde afsat en lørdag til projektet, hvor jeg startede med at finde på et mønster til ulven. Til en undervisningsgang i H&D filtede vi, og jeg havde et gråt stykke filt liggende fra den gang, hvilket var glimrende til formålet.


Da jeg havde lavet farvede striber på filten, brugte jeg bagsiden i stedet. Filten havde en god tykkelse og den grove tekstur passede godt til en ulv.

Jeg lavede forskellige modeller og skitser før jeg besluttede mig for størrelsen. Jeg brugte hånden som målestok.

 

Derefter tegnede jeg mit endelig mønster over på filten og klippede stykkerne ud. Stykkerne var nemme at sy sammen. Her valgte jeg at bruge tungesting, da jeg synes det kan se ret dekorativt ud i filt.



Først syede jeg kanterne sammen:





Derefter satte jeg øjne, snude og øre på:




Jeg havde tænkt mig at lave en stofpose/omslag som krop, men syntes udtrykket og formen var ret skægt uden. Derfor valgte jeg at lade hovedet stå alene. Der er åbent ind til spidsen af snuden, sådan man kan bevæge den fra side til side med hånden.


Da jeg skulle til at lave Rødhætte, som først var planen, fik jeg grebet det an på en usmart måde, uden rigtigt at have en plan, og endte med at have for lidt stof tilbage.

Jeg kom i tanke om De tre små grise, og syntes den form jeg havde gang i godt kunne ligne en gris. Jeg tilføjede øre, øjne, næse og mund til kroppen og lavede to mindre grise, som jeg syede fast på den store gris. Trods mine frustrationer og modstand fra materialet undervejs endte jeg med at blive tilfreds med resultatet.

Jeg oplevede, at den tid jeg brugte på at at forberede arbejdet til ulven kom mig til gode i udførelsesfasen - hvorimod det koksede, da jeg begyndte at lave Rødhætte uden en egentlig plan.

Både filt, stofrester og aflagte sokker udmærker sig til hånddukker. Det er et hyggeligt projekt, som eleverne også ville kunne lave.




Materialer: 

Ulven 
Filt
Tråd
Knapper
Nål
Saks

Grisene
Aflagt tøj (Hvid top, neylonstrømpe, stofpose...)
Knapper
Tråd
Nål
Saks